Wandelen op Terschelling
Met ruim 200 kilometer aan wandelpaden, het brede strand en onverharde wegen zijn de mogelijkheden voor wandelaars op Terschelling eindeloos, het hele jaar door. Ga zelf op pad en laat het een verrassing zijn waar je uitkomt. Of volg een van de vele routes. Ga terug in de tijd en maak een historische wandeling door West-Terschelling of wandel langs de bunkers van het eiland.
Je eigen route maak je met behulp van de knooppunten in het 'Wandelen op Terschelling' boekje. De VVV, Staatsbosbeheer en de stichting 'Sporen in het zand' hebben prachtige, afwisselende wandelroutes door zeven verschillende landschapstypes uitgezet. De wandelroutes zijn bebakend met paaltjes en duidelijk aangegeven. Door middel van de knooppunten bepaal je zelf de lengte van je wandelroute. Ondertussen lees je in het wandelboekje de bijbehorende verhalen over de geschiedenis en landschappen.
De wandelroute Doodemanskisten en Seinpaalduin van Staatsbosbeheer, is een van de wandelingen uit het 'Wandelen op Terschelling' boekje. Tijdens deze rode route van 4,5 kilometer ontdek je alle hoogtepunten van het Groene Strand.
De wandelroute start bij strandpaviljoen De Walvis. Vanaf dit startpunt wandel je over het Groene Strand en door het duinheidegebied richting Doodemanskisten. Onderweg kom je langs twee indrukwekkende uitkijkpunten: het Kaapsduin en het Seinpaalduin. Boven op het duin heb je een fantastisch uitzicht over de Noordsvaarder en het dorp West-Terschelling. Bij helder weer kun je zelfs Vlieland zien liggen.
Traject 06 brengt je van West-Terschelling via de Waddendijk helemaal naar de andere kant van het eiland, naar Oosterend. De Waddenzee is in 2009 uitgeroepen tot werelderfgoed. Een wandelroute die je dus niet mag missen. De Waddenzee is uitgeroepen tot werelderfgoed omdat het een uniek en ongeëvenaard dynamisch landschap is.
Het verschil tussen eb en vloed is fantastisch en het is leefgebied voor 10.000, vaak zeldzame, plant- en diersoorten. Daarnaast wordt de dijk begraasd door schapen en lammeren en is het een walhalla voor vogelliefhebbers. Op de route is geen luwte en er zijn geen schuilplaatsen. Verstandig is het dus om van te voren even naar de weersverwachting te kijken. Bij zeven plekken op de route kan worden afgeslagen naar het noorden.
Met traject 34 en traject 01 loop je richting het Drenkelingenhuisje. Met traject 34 doe je dat aan de binnenkant van de duinrij over een karrespoor. Bij traject 01 loop je over het strand. Afhankelijk van het weer kun je zelf een keus maken. Bijvoorbeeld heen tegen de wind in langs de binnenkant van de duinrij, terug met de wind mee over strand. Het traject heeft geen schuilgelegenheid of faciliteiten. Neem dus iets te eten en drinken mee.
Vanaf Heartbreak Hotel naar het Drenkelingenhuisje is ongeveer 6 kilometer. In totaal ben je dus zo'n 12 kilometer onderweg (heen en terug). Wil je meer? Loop dan vanaf het Drenkelingenhuisje door naar het Amelandergat. In het najaar en in de winter heb je grote kans om (jonge) zeehonden te spotten. Deze liggen uit te rusten op het strand. Houd afstand, zodat je bijvoorbeeld de moeder van de pups niet afschrikt.
De Boschplaat is net als de Waddenzee een van de pareltjes van het eiland. De Boschplaat is namelijk een Europees natuurreservaat. Je vindt er een uitgestrekt kweldergebied, in de zomer paarse vlaktes met lamsoor, het grootste natuurlijke bos van de waddeneilanden (Berkenvallei) en duizenden vogels. Aan de strandkant broeden strandplevieren en je kunt er verschillende soorten sterns spotten, waaronder de zeldzame dwergstern.
Naast dat de Boschplaat is benoemd tot Europees natuurreservaat, is het ook als eerste plek in Nederland benoemd tot 'Dark Sky-Park'. Op de Boschplaat is er namelijk zo weinig lichtvervuiling dat de sterren aan de hemel (bij helder weer) extreem goed zichtbaar zijn. Over de Boschplaat worden dan ook verscheidene wandelingen georganiseerd door Staatsbosbeheer en Eilandmeisje. Zie voor meer informatie VVV Terschelling.
Wandelingen met een gids
Liever op pad met een gids? Het hele jaar door zijn er wandelingen met bevlogen vertellers van het eiland. Maak bijvoorbeeld een mooie poëzietocht, een zintuigenwandeling of een wandeling in het (schemer)donker.